Zaváranie – ktoré 3 potraviny by vám nemali v špajzy chýbať?
Vďaka zaváraniu môžete mať prístup k ovociu a zelenine počas celého roka. Ideálne sú k hlavným jedlám, do koláčov a pokojne si ich môžete len tak otvoriť a začať jesť. No čo je počas zimy lepšie? Máme pre vás tipy na 3 potraviny, ktoré by ste si určite mali zavariť a nemali by vám v špajzy chýbať. Ktoré konkrétne to sú? To všetko sa dočítate v dnešnom článku.
Výhody zavárania
Možno to bude prekvapením a možno to už viete, ale zavarené potraviny, ktoré sú skladované v tme a chlade majú trvanlivosť pokojne aj 6 rokov. Výhoda oproti mrazeným potravinám je taká, že nemusíte čakať, kým sa vám daná potravina rozmrazí a môžete ju konzumovať. Stačí otvoriť fľašu, naložiť si a môžete sa pustiť do jedenia. Ak chcete zavárať správne, tak by ste mali mať vhodné zaváraninové poháre, viečka na zaváranie a, samozrejme, potraviny, ktoré sa chystáme konzervovať.
Ktoré potraviny zavárať
Základom špajzy každej dobrej gazdinej by mali byť zavarené kyslé uhorky. Na tie sme zvyknuté a ich zavarenie nie je zložité, takže sa ich určite neoplatí kupovať v obchode. Dlho vám vydržia a dať si ich môžete ku množstvu jedál – granadíru, ryži s mäsom, rizotu alebo jedlám s omáčkami. Určite by vám nemali chýbať ani fľaše so zavareným ovocím. Obľúbené sú napríklad jahody alebo čučoriedky. Znovu – potraviny, ktoré by vám nemali chýbať. V zime budú chutiť veľmi dobre v koláčoch, tortách alebo aj samostatne.