Začala sezóna zberu šípok. Poradíme, čo s nimi
Práve koniec septembra až do konca októbra sú uvádzané ako ideálny čas na zber šípok. Najlepšie a najchutnejšie sú po prvých mrazoch, ak už boli aj u vás, je najvyšší čas vybrať sa na ich zber.
Ruža šípová
Šípky sú kerom z čeľade ružovité a jeho celý názov je ruža šípová (latinsky Rosa canina). Krík šípok je ker dorastajúci do výšky až 3 metrov a jeho dlhé konáre do dĺžky až 4 metrov. Má biele až tmavoružové kvety na svojich dlhých konároch. Kvitne v období mesiacov máj a jún, zvyčajne ho nájdeme popri lesných cestách či lúkach. Kvety po opelení sa postupne menia a dozrievajú práve teraz.
Všestranné využitie šípok
Ker šípok bol obľúbený v Starovekom Grécku i Ríme. Šípky vtedy boli súčasťou okrasných záhrad. Ich kvety sa používali do kúpeľov. Už vtedajší starovekí liečitelia vedeli o priaznivých účinkoch viacerých častí šípok. V liečiteľstve sa využívali kvety, korene a plody. V minulosti slúžili okvetné lístky ako preháňadlo. Kvety sa spracúvali pre získanie silice alebo ružového oleja. Ten sa pridával do kúpeľov ako vôňa. Takto sa využíva aj dodnes, okrem toho aj na výrobu parfumov alebo mydiel.
Okrem zdravia a krásy sú známe hlavne na prípravu chutného čaju. Ďalej sú výborne na výrobu kompótov, džemov, medu, suripu, vína, omáčok, šípkového pretlaku. Toto všetko si viete vyrobiť aj v domácich podmienkach. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C je čaj výborný na povzbudenie a ideálny na chrípku.
Zdroj vitamínov
Šípky sú známe vysokým obsahom vitamínu C a karoténu. To je aj pôvod známej formy C vitamínu ako výživového doplnku spolu so šípkami. Ďalej obsahujú vitamíny B1, B2, K a vitamín P. Vitamín P zosilňuje účinky vitamínu C. Okrem vitamínov sú šípky bohaté aj na triesloviny, organické kyseliny, pektíny a silice.
Zber a sušenie šípok
Koniec septembra až do konca októbra sú uvádzané ako ideálny čas na zber šípok. Literatúra uvádza, že najlepšie ich je zberať pred mrazmi, pretože tak strácajú kvalitu, no podľa nás sú najlepšie a najchutnejšie práve po prvých mrazoch. Majú byť sfarbené do oranžova až červena. Majú byť tvrdé, mäkké plody nie sú vhodné na zber.
Šípky sušíme až kým nebudú mäkké, či lepkavé. Dobre usušené majú oranžovú až červenú farbu, ich vôňa je ovocná a majú mierne trpkú chuť. Dôležité je ich skladovať na suchom a chladnom mieste. Odporúčame ich skladovať maximálne rok.
Šípkový čaj
Do pol litra studenej vody v sklenej nádobe pridáte 2 lyžice usušených šípok. Takto ich necháte lúhovať 1 hodinu. Následne ich uvarte na bod varu a krátko povarte. Toto necháte postáť 10 minút. Teraz čaj precedíte, ideálne cez iné, ako kovové sitko. Použite jemné sitko, aby sa do čaju nedostali dráždivé jemné chĺpky, ktoré majú šípky. Takto pripravený čaj je ideálne ihneď po príprave vypiť. Môžete si ho dochutiť medom alebo sirupom.
Foto: Ruža šípová (flickr.com)