V ktorých potravinách nájdete zdravé tuky?
Slovo tuk evokuje v mnohých z nás čosi nezdravé, čo nám spôsobuje nadbytočné kilogramy či zdravotné neduhy. Avšak vedeli ste, že existujú aj zdravé tuky, ktoré sú pre naše telo prospešné? Ktorých potravín by ste teda mali konzumovať viac, aby bolo vaše telo spokojné?
Čo sú zdravé tuky a prečo ich konzumovať?
Určite ste už počuli, že niektoré vitamíny (A, D, E, K) sa najlepšie rozpúšťajú práve v tukoch. S potravinami bez obsahu tuku by sa teda nemali do nášho tela ako vstrebať. Hneď na začiatok je dôležité zdôrazniť, že pri tukoch rozlišujeme viacero druhov – nasýtené, poly- a mono-nenasýtené tuky, prípadne trans-mastné kyseliny. Stačí len vedieť identifikovať, ktoré druhy tukov sú pre naše zdravie prínosné rovnako ako bielkoviny či sacharidy, pretože dodávajú nášmu telu potrebnú dávku energie. Kategóriu zdravých tukov predstavujú tuky s prívlastkami mono- a polynenasýtené. K ich príjmu sa ani nemusíme priveľmi nútiť, keďže sa nachádzajú vo všeobecne obľúbených potravinách. Kto by nemiloval orechy, jemnú avokádovú chuť či pri varení nepoužíval rastlinné oleje? Zdrojom polynenasýtených zdravých tukov sú aj morské plody, ktorých chuť je prijateľná pre väčšinu z nás. Konzumácia zdravých tukov nám preto nemusí spôsobovať výčitky svedomia, pretože je známe, že dokážu zabojovať proti vysokej hladine cholesterolu a tým aj voči chorobám srdca.
O niečo obozretnejší by ste mali byť v prípade zaraďovania živočíšnych tukov do vašej stravy. Mäso, mlieko a výrobky z neho sa totiž môžu podpísať na vašom zdraví, ale skôr v tom negatívnom zmysle. Čím viac im holdujete, tým väčší hmotnostný prírastok môžete na sebe neskôr spozorovať. Preto je dôležité v plánovaní jedálnička robiť rozdiely aj v prípade využívania niektorých druhov potravín a radšej siahnuť po ich zdravších alternatívach.
Herbalifeline MAX pre optimálnu mieru zdravých tukov v tele
Ak sa chcete cítiť fit vo vlastnom tele, mali by ste si zapamätať, ktorým potravinám sa vyhnúť a ktoré naopak v strave uvítať častejšie. Zapamätajte si, že zdrojmi nezdravých tukov sú zväčša slané pochutiny (krekry, čipsy a pod.), margaríny, jedlá pripravené vyprážaním, ale aj rôzne druhy pečiva. Tie môžu v tele nielen zvyšovať hladinu zlého cholesterolu, ale tiež vyprodukovať zápalové procesy v tele či ochorenia srdca či mozgu. Venujte radšej pozornosť zdravým druhom tukov, medzi ktorými nájdete aj známe omega-3 mastné kyseliny (typ polynenasýtených tukov). Výživový doplnok vo forme tabliet Herbalifeline MAX od spoločnosti Herbalife Nutrition obsahuje aj omega-3 mastné kyseliny a keď máte pocit, že ich občas nedokážete v strave prijať prirodzenou formou, výborne doplnia v tele objem zdravých tukov.
Komerčný článok