Prečo sú BIO produkty drahšie? Sú naozaj kvalitnejšie?

Pojem bio potraviny pre väčšinu z nás asi nie je nič neznáme. Často sa s tým stretávame na lokálnych trhoch, v malých predajniach so zdravou výživou alebo už aj vo veľkých konvenčných supermarketoch. No je značka „BIO“ zárukou lepšej kvality? A čo toto označenie vlastne znamená?

Prečo sú BIO produkty drahšie? Sú naozaj kvalitnejšie? (Foto: unsplash.com)

Aký je v tom rozdiel?

Medzi bio (alebo organickými) potravinami od tých „obyčajných“ je rozdiel v tom, že sa na ich pestovanie nepoužívajú pesticídy a syntetické chemikálie. Okrem toho, tieto produkty nemôžu byť geneticky modifikované, nepoužívajú sa syntetické fertilizátory a regulované je aj používanie antibiotík.

BIO ovocie má v sebe podľa výskumov nižšiu koncentráciu dusičnanov, viac fosforu aj ostatných vitamínov a minerálov. Zároveň je dobré poznamenať, že závisí aj od toho, kde sa táto organická farma nachádza a čo z okolitého prostredia uniká. Nemá zmysel nepoužívať chemikálie pri pestovaní, keď sa v blízkosti nachádza napríklad veľká továreň.

Potraviny, ktoré by ste mali kupovať v BIO kvalite

Do ktorých potravín sa oplatí investovať a mali by ste si ich kupovať v BIO kvalite? Na prvom mieste sú jednoznačne ovocie a zelenina. Ak si ich nepestujete sami, tak sa snažte nakupovať ich od menších dodávateľov v bio kvalite. Väčšinou má lepšiu chuť, farbu, vôňu a všetky potrebné vitamíny. Ak potrebujete doplniť vitamíny aj inak, pozrite test multivitamínov.

Ďalšou položkou na zozname, ktorá by mala mať označenie BIO, sú vajíčka – majú krásne žltú farbu a sú oveľa zdravšie. Mäso je jednou z kľúčových zložiek našej potravy. Aj kvôli tomu sa produkuje vo veľkom množstve a čoraz horšej kvalite. Nakupujte radšej BIO mäso od menších dodávateľov a vyvarujte sa obsahu antibiotík či iných chemikálií. Využívajte kupóny a zľavy, pri nákupe online tak šetríte pri každom nákupe.