Pomarančová kôra je výživná a zdravá
Možno ste to ani nevedeli, no pomaranč je možné konzumovať celý, nielen jeho dužinu. Výživná a zdravá je aj jeho kôra a to v najrozličnejšej podobe. Nie je preto pochýb o tom, prečo sú pomaranče najčastejšie pestovaním ovocím na svete.
Výživná a zdráva
Samotná surová pomarančová kôra obsahuje 1,5 gramu bielkovín, je zdrojom draslíka a vápnika. Práve vápnik je dôležitý pre zdravé kosti a zuby. Obsahuje aj vzácny pigment Betakarotén. Ten sa v tele premieňa na vitamín A a je tak prospešný pre náš imunitný systém. Pre jej bohatý obsah sa vysušená kôra používa aj v lekárstve.
Nežiadúce účinky
Pomarančová kôra môže mať však aj nežiadúce účinky a to hlavne pri jej väčšom užívaní a to samotnej, bez dužiny. Napríklad citlivejšiemu človeku hrozí vysoký krvný tlak až mdloby. Nežiadúcim účinkom môže byť aj ischemická kolitída. Jedná sa o ťažký stav čriev ,ten je charakterizovaný veľmi silnou hnačkou, až krvavou stolicou, vracaním a horúčkou. Ak vás postihne jeden z týchto či ďalších nežiadúcich príznakov, radšej pomarančovú kôru prestaňte užívať.
Foto: ilustračné (flickr.com)