Kto rád ráno hryzká, je tu preňho Hryzka
Správna výživa je hlavnou podmienkou pre zdravý životný štýl. Pociťovanie hladu je jedným z najdôležitejších inštinktov tela, pretože zaručuje zachovanie života. Na základe toho, čo jeme, v akom množstve, kedy a ako, náš život závisí vo všetkých jeho prejavoch a aspektoch.
Ľudská výživa je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré priamo ovplyvňujú ľudské zdravie
Nesprávna výživa vedie k narušeniu funkcií jednotlivých ľudských orgánov a organizmu ako celku. Ide najmä o škodlivé a obsahovo nižšie zloženie potravín, nedostatok potravy alebo naopak nadbytok potravy. Preto je nutné venovať pozornosť zdravej výžive a vynaložiť potrebné úsilie na to, aby bola bohatá a kvalitná.
Uvedomiť by sme si to mali už hneď ráno a takéto stravovanie v týchto hodinách si aj dopriať. Vieme, že je to v rámci časových možností niekedy náročné. Pokiaľ ale vyskúšate chutnú raňajkovú zmes, určite sa vaše ranné rituály stanú zábavou a potešením.
Táto zdravá výživa je o príjme a asimilácii všetkých výživných látok do tela, ktoré sú potrebné na doplnenie vynaloženej energie, budovanie a obnovenie tkanív, reguláciu práce všetkých orgánov a systémov ľudského tela počas celého dňa.
Nepodceňujte svoje stravovanie a dbajte na jeho správne základy
Pokúste sa maximálne priblížiť vašu stravu k bežnej potravinovej pyramíde. To znamená, že hlavnou stravou zdravých potravín by mala byť zelenina, ovocie a obilniny.
Pokúste sa jesť iba čerstvé potraviny, tu vám odporúčame vyskúšať vegetariánske raňajky, ktoré vám dodajú rovnako ta dobrý prísun celodennej energie.
Zdravá vyvážená strava znamená ale aj používanie všetkých ostatných skupín potravín. Preto sa snažte nenahrádzať alebo úplne nevylúčiť špecifické skupiny produktov. Často je to len o dodržiavaní určitých proporcii a diverzifikovaní vami prijímanej stravy.
Ak potrebujete občerstvenie – konzumujte ovocie, orechy alebo sušené ovocie. Čo najčastejšie zahŕňajte do stravy rôzne druhy kapusty. Okrem jej základných užitočných vlastností vedci dokázali, že používanie kapusty výrazne znižuje riziko onkologických ochorení. Ak je to možné, jedzte aj potraviny s nízkym obsahom tuku. Pokúste sa samozrejme minimalizovať spotrebu alkoholu, cukru a soli.
Zmena príde časom
Pamätajte, že konzumované jedlo by malo byť vyvážené s príslušnou fyzickou záťažou. Pri prechode na zdravú stravu nečakajte ale okamžité výsledky, telo sa musí škodlivých látok, ktoré ste mu predtým dodávali určitý čas zbavovať. Ak to ale vyskúšate s Hryzkou, váš potravinový režim a zdravie budú na tom omnoho lepšie.
Text:PR