Škodí viac cukor alebo tuk?
Pred približne tromi rokmi preletela svetom informácia o tom, že nasýtené tuky skoro vôbec neškodia zdraviu, zato cukor je oveľa horší. Týmto vyjadrením autor článku, James DiNicolantonio, vyvrátil desiatky rokov výskumov a vyvolal pomerne veľký rozruch. Spory medzi vedcami v tejto oblasti ostali dodnes.
Často počúvame rady o tom, ako by sme mali v jedálničku nahradiť nasýtené tuky (masť, maslo, tučné mäso) za nenasýtené mastné kyseliny (ryby, rastlinné oleje). DiNicolantonio tvrdí, že táto zmena nie je potrebná, podľa neho tuky nespôsobujú problémy so srdcom a cievami. K tomu tento Americký doktor dodal, že problém nastáva keď sa tuky v strave nahradia sacharidmi, najmä jednoduchými cukrami. Tie sa nenachádzajú len v zákuskoch a sladkostiach, ale aj na miestach, kde by sme ich čakali menej, napríklad v kečupe. Médiá sa samozrejme jeho článku začali venovať a veľké množstvo ľudí sa v novinách dočítalo, že cukry im škodia viac ako tuk.
DiNicolantonio k spomenutým výsledkom došiel pomocou rozboru vybraných skorších výskumov. Jeho závery sú niektorými vedcami vítané, ale väčšina ich odmieta. „Dôkazy získané za posledné tri desaťročia skutočne nepodporujú odporúčanie, že by sa mal znižovať príjem tukov a nasýtených tukov,“ povedal Brian Ratciffe, profesor škótskej univerzity. Na druhej strane, mnoho vedcov sa o jeho práci vyjadruje ako o „dezinterpretácii vedeckých dôkazov.“ Beruce Griffin povedal: „Je nezmysel tvrdiť, že by teória, ktorá spája konzumáciu nasýtených tukov so zvýšenou hladinou cholesterolu, bola chybná.“ Pudolf Poledne z pražského IKEM a Fóra zdravej výživy vysvetlil, že nasýtené mastné kyseliny jednoznačne zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi a prispievajú k prozápalovému stavu organizmu.
Prečo sa teda odborníci v tejto, na prvý pohľad celkom jasnej veci, nedokážu zhodnúť? Dôvodom sú pravdepodobne výskumné metódy. Najčastejšie zoberú skupinu laboratórnych myší a určitý čas prísne kontrolujú ich stravu, aktivitu atď. Medzi životom človeka a myši je ale veľmi veľký rozdiel, ktorý je konkrétne v tejto oblasti dôležitý. Druhým často používaným spôsobom je dotazník – skúmaní ľudia vypĺňajú dotazník, ktorý sa ich pýta na stravu, aktivitu, náladu alebo správanie. Práve z týchto štatistických metód skúmania ale často vznikajú zavádzajúce závery. Napríklad keď niekto napíše, že za posledný mesiac jedol rybu opakovane a cítil sa lepšie, ale nenapíše že ju jedol v podobe mastného, vyprážaného filé, môže vzniknúť problém. Preto môžeme aj od odborníkov počúvať rôzne teórie a vysvetlenia, ale ani jedna nemusí byť pravdivá.
V druhej časti svojej práce doktor DiNicolantonio varuje pred nahrádzaním tukov sacharidmi. S touto časťou veľa odborníkov súhlasí. Dokonca aj zmenili dennú odporúčanú dávku cukru z 10% na 5% celkového príjmu energie. To pre priemerného človeka znamená zhruba 6 kávových lyžičiek cukru za deň. Vďaka týmto prieskumom môžete aj vy povedať, že namiesto zákusku si dáte kus slaniny a ešte k tomu vám to aj prospeje.
Foto: ilustračné