5 tipov na domáce čaje na rôzne choroby
S jeseňou prichádza chladné, upršané počasie a s ním mnoho chorôb. Liečivú silu rastlín poznali aj naši predkovia a to už veľmi dávno. Aby ste sa jesenným chorobám vyhli, môžete si čaje pripraviť z bežne dostupných rastlín. Najlepšie je a to aj odporúčame, ak máte vlastné, ktoré ste si boli nazbierať.
Šípky
šípky spozná asi každý z nás, sú ľahko rozoznateľné od ostatných rastlín a preto ich môžu zbierať aj menej skúsení zberatelia. Niekto radšej šípky zbiera na začiatku jesene a niekto radšej počká na prvé mrazy, kedy šípky zmäknú. Na čaj sú vhodné obe varianty, takže môžete skúsiť spraviť čaj z oboch možností. Šípky na náš organizmus zlepšovaním nálady, čo v depresívnom jesennom počasí bude len dobré. Taktiež obsahujú veľa antioxidantov a posilňujú imunitu. Vďaka diuretickému pôsobeniu zabraňujú baktériám ukladať sa na stene močového mechúra, takže ak vás trápia zápalové ochorenia v tejto oblasti, šípky sú vhodnou voľbou práve pre vás.
Lipa
Lipový čaj je charakteristický svojou vôňou. Už len to že si ho uvaríte a vychutnáte pod dekou pri sviečkach spraví zo zimných večerov upokojujúci a liečivý zážitok. Čaj z lipových kvetov pomáha počas prechladnutia tým, že podporuje produkciu potu. Tak sa organizmus ľahšie zbaví škodlivých látok. Tiež prehrieva telo a zabraňuje tvorbe hlienu. Ako aj šípky, lipový čaj pomáha pri zápaloch močového mechúra. Ak máte problémy zaspať, lipový čaj je to čo vám pomôže. Jeho hlavnou výhodou je, že sa dá ako jeden z mála bylinkových čajov piť dlhodobo. Nie je problém ak ho budete piť počas celej zimy.
Skorocel
Skorocel je asi najznámejšia bylinka používaná pri prechladnutí, chrípke, alebo problémoch s kašľom. Okrem liečenia horných a dolných dýchacích ciest pomáha vykašliavať a zároveň je antioxidačným čajom. Keď ho budete piť počas chrípky, výrazne vám skráti dobu liečenia. Bohužiaľ je jeho odporúčaná dávka len 2x do týždňa.
Trnky
Na čaj môžete použiť čerstvé, ale aj sušené. Najlepšie sú ale čerstvé po prvých mrazoch. Na jednu šálku čaju je vhodné použiť zhruba dve polievkové lyžice. Na miernom ohni variť 5-10 minút a následne scediť. Výsledok väčšinou chutí kyslo, takže si ho môžete dochutiť – najlepšie medom – a tak sa stane vašim veľkým pomocníkom v boji proti všetkým vírusovým ochoreniam. Pomôže aj pri horúčke a pri akútnych zdravotných problémoch. Doba liečenia sa pri pití trnkového čaju výrazne skracuje. Počas choroby je možné piť aj 2x denne.
Jablká
Väčšina ľudí ich využíva na pečenie alebo jedenie za surova, ale málokto vie že je z nich aj výborný čaj. Na jednu šálku budete potrebovať jedno jablko strednej veľkosti pokrájané na malé kocky. Pridajte aj kúsok škorice a tri klinčeky a všetko spolu 10 minút varte, potom sceďte. Kto chce, môže si ho dochutiť medom. Tento čaj je antiseptický, ale najviac vás poteší svojou chuťou a vôňou. Je síce menej populárny ako ostatné, ale ak si ho raz urobíte, určite si ho dáte viackrát. Jeho pitie nie je obmedzené, takže keď máte chuť môžete si ho navariť.
Správne pripravený čaj neurazí ani najväčších kávičkárov, navyše ak vám pomôžu k rýchlejšiemu uzdraveniu, tak to musí platiť dvojnásobne. Odporúčame na prípravu čaju kanvice na čaj so sitkom. Tie môžete nájsť napríklad na 4Home.sk, Tescoma.sk, ale aj v obľúbenom obchode Hej.sk, kde sú ich na výber stovky. Pri nákupe na Hej.sk ušetrite s kupónmi zo stránky KuponyZdarma, kde sú zľavové kódy k nákupu, ktoré sú úplne zadarmo a šetria peniaze pri každom nákupe cez internet. Nájdete tam zľavy do stoviek obchodov, všetky sú ihneď platné a môžete ich ihneď uplaniť pri nákupe v obľúbených obchodoch.
Foto: ilustračné