Konzumáciou jogurtu sa chránime pred ochorením ďasien
Jedná sa o výskum z Japonska, kde bol analyzovaný príjem živín u dospelých. Výskum poukazuje na fakt, že konzumáciou jogurtu sa môžeme chrániť pred ochorením ďasien. Vedci z Japonska skúmali analyzovaním príjmu živín z takmer 1000 dospelých.
Vzorka 1000 dospelých konzumovala mliekarenské špeciality najvyššej úrovne a to jogurty a jogurty v podobe nápoja. Práve táto vzorka mala najzdravšie ďasná. Ich správa z Journal of Periodontology kladie dôraz za priaznivý výsledok výskumu na probiotiká, ktoré sú známe ako „dobré baktérie“. Odborníci sa domnievajú, že práve probiotiká pomáhajú znižovať rast „nepriateľských“ baktérií v ústach. Probiotiká sú živé aktívne kultúry používané na kvasené potraviny, ako sú jogurty a kefír (fermentované mlieko), a štúdie naznačujú, že probiotiká môžu zlepšiť trávenie a tiež posilniť imunitu.
Pokiaľ ide o zdravie ďasien, zatiaľ nie je jasné, koľko jogurtov alebo iných „kyslých“ mliečnych výrobkov je potrebné konzumovať, aby sme z toho mohli ťažiť tieto výhody, hovorí Yoshihiro Shimazaki, D.D.S., Ph.D., z Kyushu University, vedúci autor štúdie.
Foto: ilustračné (flickr.com)