Vieme, prečo by ste mali jesť vajíčka

Slepačie vajíčka obsahuje množstvo látok a vitamínov. Tieto vajíčka tvorí z cca 75% voda, 11% tukov a asi z 12% sú to bielkoviny.

Slepačia vajíčka sú zdrojom minerálnych látok a to najmä zinok, horčík, selén, železo a fosfor. V škrupine vajíčok sa nachádza vápnik. Navyše sú nezanedbateľným zdrojom vitamínov a to A,E,D a K a komplexne celého radu vitamínov B. Taktiež majú spektrum aminokyselín, výhodou je aj vysoké percento bielkovín. Tieto bielkoviny sú dokonca ľahšie stráviteľné, ako tie, ktoré sú v iných potravinách.

Vieme, prečo by ste mali jesť vajíčka

Konzumácii vajíčok sú pripisované priaznivé účinky na ľudský organizmus, ako prevencia rôznych chronických ochorení, správny rast detí a mládeže a chránia pred slepotou. Často sú uvádzané ako významný zdroj vitamínu D a aminokyselín.

Pri slepačích vajíčkach treba upozorniť, že nevýhodou je to, že môžu obsahovať salmonelu. Jedná sa o baktériu, tá sa dá spoľahlivo zničiť, ak sa vajcia pred konzumáciou ohrejú na aspoň 70 stupňov Celzia. Ďalšou nevýhodou je zvýšenie cholesterolu. Tu sa však údaje rôznia, podľa niektorých štúdii nemajú vajcia vplyv na cholesterol pri konzumácii 2 až 3 vajec týždenne. Podľa iných štúdii je v poriadku jedno vajíčko denne.

Foto: ilustračné (flickr.com)